به گزارش «مجله ملکی دلتا»، آمار گویای آن است که از سال ۱۳۹۲ ساخت و ساز روند نزولی به خود گرفته تا این که در ۹۷ همزمان با آغاز برنامهریزی برای طرح اقدام ملی و جهش قیمتها در بازار مسکن، ساخت و ساز نیز افزایش یافته است.
اوج ساخت خانه در سال ۹۲
طی ۹ سال گذشته اوج تولید مسکن در سال ۹۲ بوده که برای ۸۰۹ هزار و ۸۴۳ واحد مسکونی پروانه صادر شده است. در همان مقطع قیمت مسکن شهر تهران در مقایسه با هشت سال قبل از آن ۵۰۰ درصد افزایش یافت.
اگرچه بخشی از رونق ساخت و ساز در سال ۹۲ میتواند به پروژه مسکن مهر مربوط باشد اما طبق بررسیها سهم مسکن مهر از پروانههای صادره در آن مقطع حدود ۱۱۵ هزار واحد در سال بوده است.
گزارشها نشان میدهد دولت دهم در پایان کار خود ۶۹۰ هزار واحد را تحویل داد که به طور میانگین سالیانه ۱۱۵ هزار واحد را شامل میشود.
سال ۱۳۹۳ و پس از روی کار آمدن دولت یازدهم به دلیل جهش سنگین قیمت مسکن که پیش از آن رخ داده بود و پایین بودن قدرت خرید متقاضیان، ساخت و ساز به یکباره نصف شد.
آمارها نشان میدهد در سال ۹۳ برای تعداد ۴۰۰ هزار و ۱۶۴ واحد مسکونی پروانه صادر شده که از کاهش ۵۰.۵ درصد در مقایسه با سال قبل از آن حکایت دارد.
افت تولید مسکن در سالهای پس از آن ادامه پیدا کرد تا اینکه در سال ۹۶ به حدود ۳۳۷ هزار واحد رسید. اما سال ۱۳۹۷ تقاضا برای دریافت پروانه ساختمانی با رشد مواجه شد. در آن سال تولید مسکن به ۳۷۶ هزار واحد رسید که احتمالا بخشی از این رشد ناشی از صدور پروانه برای واحدهای اقدام ملی مسکن بوده است.
آمار ساخت وساز بر اساس پروانههای صادره طی ۹ سال منتهی به ۱۳۹۹
- سال 91 تعداد ۷۶۱ هزار و ۱۲۱ واحد
- سال ۹۲ تعداد ۸۰۹ هزار و ۸۴۳ واحد
- سال ۹۳ تعداد ۴۰۰ هزار و ۱۶۴ واحد
- سال ۹۴ تعداد ۳۵۸ هزار و ۲۳۱ واحد
- سال ۹۵ تعداد ۳۴۴ هزار و ۵۹۷ واحد
- سال ۹۶ تعداد ۳۳۷ هزار و ۵۱۹ واحد
- سال ۹۷ تعداد ۳۷۶ هزار و ۵۷۵ واحد
- سال ۹۸ تعداد ۳۸۲ هزار و ۵۶۵ واحد
- سال ۹۹ تعداد ۴۹۰ هزار و ۵۹۷ واحد
همانطور که آمار توضیح میدهد تولید مسکن در سال گذشته با رشد ۲۳ درصدی در مقایسه با سال ۱۳۹۸ و افزایش ۴۵ درصدی در مقایسه با پایینترین میزان سالیانه ساخت وساز یعنی سال ۹۶ همراه بوده است.
وضعیت معکوس ساخت و ساز در تهران نسبت به کشور
با وجود رشد تولید مسکن در کل کشور، میزان ساخت و ساز در تهران چنگی به دل نمیزند. ساخت و ساز در شهر تهران نسبت به سال گذشته افت ۱۸ درصد و در مقایسه با سال ۱۳۹۰ کاهش ۸۰ درصدی را نشان میدهد.
رکود معاملات، کاهش توان متقاضیان و افت بازده سرمایه از مهمترین عوامل تردید سازندگان مسکن در تعریف پروژههای جدید ارزیابی میشود.
مطالعه بیشتر: مطلب «تورم سالانه مسکن ۵۱.۸ درصد است» را در مجله ملکی دلتا بخوانید.